Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom hip?.........Als het ook onhip kan.

  

 

We waren vrij recent in Italie voor een korte vakantie. Het was niet het laffe, hippe Italie zoals ons regelmatig voorgeschoteld wordt op tv en social media, het Italië van weke latino’s die tot hun vijfendertigste bij mamma wonen en met hun kekke kleding door de straten struinen. De prospectussen willen ons doen geloven dat Italiaanse mannen en vrouwen altijd op hun best gekleed gaan en elkaar ontmoeten op fancy plekken waar de zon altijd schijnt. Ik zal u uit de droom helpen : Dat Italië bestaat niet. Het heeft net zoveel realiteitszin als de afgestofte en opgepoetste straten van het stadje uit The Truman Show.

Het was frisjes toen we in Noord-Italië aankwamen. Je zag niet veel van de Italianen. De frisse wind noopte ze hun handen in hun zakken en hun hoofd diep in hun kraag van hun jassen te laten zakken. We streken neer in het verre van hippe dorpje Brisighella. Hier aan de aan de voet van de Apennijnen strekt zich een rustiek landschap voor je uit. Ons appartement had zo kunnen fungeren als decor van een toneelstuk over de Risorgimento. Zo uit de tijd en stoffig als het was. 




Nadat we geïnstalleerd waren besloten we een rondje door het verre van hippe dorp te maken. Op een pleintje onder de bomen stond een smoezelig, afgetobd terras dat was gevuld met lokale fossielen. Naast de divers koppen koffie stonden kleine glaasjes met een doorschijnende substantie. Dat dit geen vlierbloesemsiroop was bleek wel aan de blosjes die de ouden van dagen op hun wangen hadden. Een mamma van pak 'm beet honderd kilo hees zich uit de stoel en begon op valse toon een aria te zingen. Drie jonge mannen met wollen colberts en drie vrouwen met bloemetjesjurken droegen al zingend hun steentje bij. Het leek wel of we op de set van Novecento waren, zo authentiek. We namen een cappuccino van 1,40 euro (  Oh, oh. Wat is er toch mis met de Nederlandse horeca? ) en genoten van de taferelen. Het bleek de dag van de Artisjok te zijn en dit was de verklaring voor de opwinding en de vele kraampjes. Voor veel locals was dit feest een reden om al voor de middag twee flessen wijn naar binnen te harken.

 

In de avond gingen we in het verre van hippe en bruisende centrum op zoek naar een eetgelegenheid. De straten waren uitgestorven en het leek wel of de dood via de muren de kasseien overstroomde. Nadat we enkele keren de hoek waren omgeslagen kwamen we uit bij een aantrekkelijk tentje ingeklemd tussen twee afgebladderde muren. Het bestellen was een uitdaging op zich. In dit deel van Italië is men de Engelse taal nog niet machtig.



 

De volgende dag besloten we een flinke wandeling te maken. Het is mooi in dit deel van de Apennijnen. Het lijkt een beetje op The Borders en dat zal ook de reden zijn dat ik me er al snel thuis voelde. Geen uitgedroogde stranden hier, maar sappige, groene heuvels waar onder andere olijfbomen op groeien. De wandeling was prachtig met weelderige vegetatie en mooie vergezichten. We hadden hier letterlijk veel contact met de natuur en dit was vooral te danken aan de vele distels die aan onze kuiten bleven haken. Na het nuttigen van ettelijke liters van het niet zo hippe drankje H2O werd het tijd een etablissement en een niet al te hip terras op te zoeken. We hadden geluk. Nadat we de laatste distels van ons af hadden geschud dook er een pittoresk onderkomen met terras op. We hebben hier een mooi uurtje doorgebracht.




 

Onze volgende stek was Chioggia. Dit is een vissersplaats ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Venetië gelegen. De ganse stek staat in het teken van de visserij en dat was te ruiken ook. Ik heb zelden een plaats gezien die zo onhip is. De boel is afgebladderd en verweerd, de mensen zijn lelijk en dragen kleren die niet zouden misstaan in Glasgow en het is er door de claustrofobische bouw altijd donker in de straten. Maar mensen wat hing er een lekkere sfeer. We hebben een heerlijk tochtje met de boot gemaakt door naar rotte vis riekende wateren.


 


Vanuit Chioggia hebben we met de bus een dagtrip naar Venetië gemaakt. We waren lichtjes bevreesd aangezien Venetië bekend staat als een stevig hippe bestemming. Gelukkig regende het pijpestelen en dat gaf ons enige hoop. We konden ons geluk niet op toen we aankwamen en ons verteld werd dat de builenpest was uitgebroken. Het bijzondere van deze variant was dat alleen de spaarzame overgebleven locals en hippe toeristen hier last van kregen. Op de een of andere manier kreeg het virus geen vat op onhippe toeristen. Wat een dag mensen. Een stuk werelderfgoed de ganse dag voor jezelf alleen.









 

We zijn onze trip geëindigd in Bologna. Bologna staat vooral bekend als een sociale stad met linkse signatuur. Ze hebben hier de beeldende kunst hoog in het vaandel staan. Mislukte kunstenaars krijgen in Bologna een tweede kans. De straten zijn vergeven van prachtige kunstwerken van deze over het algemeen onderschatte kunstenaars.








Foto's     -    Raymond Swaep











Reacties

Populaire posts van deze blog

Trammetje 8

  Ik ben woonachtig in een stad die voornamelijk bekend staat om diens uiterlijk van glas en staal. Als niets ontziende speren schieten torens van glas, staal en beton de lucht in. Toch heeft mijn stad oude wijken waar de geschiedenis nog voelbaar en zichtbaar is. Een van die wijken is het Oude Noorden. Deze wijk is gelegen tussen de Noordsingel, de Bergweg, Noorderkanaalweg, Soetendaalsekade, Zwaanshals, Zwaanshalskade en de Zaagmolenkade. Een nauwe stadswijk omringd door een gordel van groen langs de Rotte en de Noordsingel. E r is iets met deze wijk. Als er afscheid wordt genomen van de zomer en de dagen korter en korter worden gebeuren er dingen die niet te begrijpen zijn. Mensen die het hebben meegemaakt en het hebben proberen te verklaren zijn volkomen krankzinnig naar het gekkenhuis afgevoerd. Hoewel ik zelf nooit getuige ben geweest van vreemde gebeurtenissen kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Vooral als ik tegen zonsondergang op één van mijn lievelingsplekken sta: op de

Dat is dan vijfentwintig cent.

    Ik loop richting de Coolvest, draai me om en kijk de Raamstraat in. Nog een paar weken en dan wordt de Zandstraatbuurt gesloopt. Eindelijk heeft Burgemeester Zimmerman dan zijn zin gekregen. De paupers zullen als ratten uit hun holen verjaagd worden. De krotten worden gesloopt en een nieuw stadhuis en modern postkantoor zullen ervoor in de plaats verschijnen. Er moet een stadsboulevard van allure komen. Het zal mij benieuwen. Wat zal ik de wijk gaan missen. Ontelbare uren heb ik er in de groezelige bierhuizen doorgebracht met een glas donker bier in mijn hand en een pak kaarten in mijn binnenzak. Het leven hier ligt mijlenver van dat van mij aan de Leuvehaven. De wereld van de Zandstraatbuurt, de wereld van de sloebers, alcoholisten, souteneurs, hoeren en ander gespuis. Ik veracht ze, maar oh wat heb ik ze nodig om me goed te voelen. Het geluk heeft me toegelachen  vanavond  tijdens het kaarten. Minstens vijfentwintig guldens rammelen in mijn zak. De laatste partij hebben ze me mo

Schipper mag ik overvaren?

  “Twee keer een overtocht, dat is dan samen zeven euro en vijftig cent mijnheer.“ “ Zeven euro vijftig voor twee tickets mijnheer.“ “ Euh….Sorry? Wat? “ “Voor de overtocht. Zeven euro vijftig.“ “Ja natuurlijk. Hier. Ik was even aan het dagdromen.“ “Zijn we weer op aarde eenzame fietser?,“ hoor ik achter me. Ik draai me om en kijk in het lachende gezicht van Ome Beertje. Op zijn blakende hoofd zit een pet van Sankt Pauli. “Je zat zeker weer in een andere dimensie,“ grijnst hij. “Een soort van Ome Beertje hahaha." Ome Beertje is mijn grote vriend. We kennen elkaar al zo lang dat we eigenlijk niet meer weten wanneer we in elkaars leven zijn verschenen. We hebben dezelfde humor en houden beide van contempleren. Ome Beertje beheerst het contempleren tot in de finesses en heeft mij er veel over geleerd. “De mens is een dwaasheid “ zeggen we altijd. “De mens wil altijd meer, maar meer is niet altijd beter.“ zeggen we ook vaak. Ondanks het feit dat de mensen steeds maar o