Doorgaan naar hoofdcontent

Het kerstdiner




We zitten weer in de mooiste periode van het jaar. De dagen zijn kort en guur en de huizen en straten zijn vergeven van sfeerverhogende kerstlichten. Nog twee en een halve week en dan vieren we de geboorte van de Gezalfde. Over deze twee dagen wil ik het even met u hebben. Niet speciaal over de Gezalfde, maar over het kerstdiner. Het kerstdiner is voor veel mensen het hoogtepunt, maar voor nog meer mensen het dieptepunt van het jaar. In juni krijgen ze bij het idee alleen al rode vlekken in de nek. Wees gerust. Ik neem u dit jaar bij de hand zodat uw kerstdiner dit jaar een grandioos succes gaat worden. 

We kennen ze allemaal wel, de klassieke kerstgerechten. Ik denk dan aan Beef Wellington, gestoofde eendenbout, met appels en kastanjes volgestouwde kalkoen, gemarineerde zalm, garnalencocktail, varkenshaas, rollade, tutti frutti, ossenhaas, pasteitjes, paling in het groen, chocolademousse en ga zo maar door. Prachtige gerechten die echter ook veel voorbereiding en stress veroorzaken. We gaan het dit jaar anders doen, simpeler met vooral minder stress. De kerstdagen moeten nochtans toch een feest gaan worden. Zet die doemgedachten opzij en ga genieten van de voorbereiding. En ach, die vermaledijde schoonmoeder die komt, die valt toch best wel mee. Voer het besje twee mokken dubbel getrokken advocaat en ze is als was in je handen.

Geen klassiek kerstdiner dit jaar, maar exotisch. Ik heb voor u gekozen uit een van de verrukkelijkste keukens ter wereld, de Indiase keuken. Deze keuken staat bekend om het brede scala aan smaken en de pittigheid. Vooral dat laatste kan u gedurende het ganse jaar veel plezier opleveren. U heeft ze vast ook wel in uw vriendenkring, van die witmensen die bij elke gelegenheid op de praatstoel zitten en oreren dat ze zo cosmopolitisch zijn en de hele wereld rond eten. Ik zou ze een keer uitnodigen en ze een hele pittige curry serveren. U koopt dan geen laffe curry pasta uit de supermarkt maar de echte bij de toko. Ik doe dat ook altijd en als ik de toko binnenloop dan begint Pradeep achter de counter al te glimlachen en pakt een paar potten hete curry, cocosmelk en citroengras voor me uit de schappen. Niks cosmopolitische prietpraat bij mij. Pradeep en ik hebben voldoende aan onze lichaamstaal.

De witmensen die u heeft uitgenodigd serveert u de heetste curry die u zich maar kunt bedenken. Bij het dekken van de tafel bent u toevallig net “ vergeten “ de waterglazen te vullen. De eerste hap is het mooist. De tranen schieten in hun ogen, er komen vreemde geluiden uit het keeltje en van een echt witmens kun je niet meer spreken door dat rood aangeslagen hoofd. Ze kunnen echter geen krimp geven aangezien ze cosmopolitisch zijn en niet van hun voetstuk mogen vallen.

Terug naar het kerstdiner. Ik heb voor u enkele ingrediënten op een rij gezet. Bestudeer deze nauwgezet en probeer er een structuur in aan te brengen. Onder het lijstje staat een bereidingswijze. Veel succes en ik wens u alvast een heel fijn kerstdiner!


·        Djahé
·        Gulu djawa
·        Djintan
·        Kemirinoten
·        Djeruk Perut
·        Kentjoer
·        Ketoembar
·        Kunjit
·        Laos
·        Lombok
·        Trassi
·        Sereh
·        Ghee
·        Kardemom
·        Kalonji
·        Koriander
·        Mosterdzaad
·        Komijn
·        Varad
·        Urhad dal
·        Rozewater
·        Linzen
·        Kip
·        Rund
·        Lam
·        Vis
·        Spinazie
·        Cocosmelk
·        Koriander
·        Kikkererwten
·        Kuave
·        Rijst
·        Gee
·        Fenegiek
·        Mung dal
·        Urid dal
·        Toor dal
·        Chana dal
·        Curd
·        Dosa
·        Chutney
·        Yoghurt
·        Puri badji
·        Bloemkool
·        Ui
·        Wortel
·        Besanmeel
·        Chilipoeder
·        Aubergine
·        Knoflook
·        Kruidnagel
·        Anijszaad
·        Venkel
·        Gemberwortel
·        Garam masala
·        Wei
·        Citroen
·        Tomaten
·        Paprika rood
·        Paprika geel
·        Kaneelstokje
·        Sperziebonen
·        Aardappelen
·        Eieren
·        Doperwten
·        Saffraan
·        Tamarinde pulp
·        Kokosnoot
·        Chanadahl
·        Asafoetida
·        Mango
·        Bananen

 

Bereidingswijze : Schaf een wok aan met een diameter van anderhalve meter. Giet twee liter wokolie in de wok en laat deze bloedverziekend heet worden. Gooi de hele bende ingrediënten in de wok en ga ongeveer tien minuten wokken. Mocht u de kracht hier niet voor hebben dan kunt u de ingrediënten omwokken met een schep. Zet na tien minuten de wok afgedekt in de tuin op een bed van smeulend hout. Laat de bende nu achttien uur smeulen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Mocht u geen tuin hebben dan raad ik u aan met de wok naar het Kralingse Bos te gaan. Het lijkt me verstandig dat u in dit geval een aanhanger van Pak 'n Bak huurt zodat u niet onder de brandblaren en met verschroeide haren in het Kralingse Bos arriveert. Dit zou de pret en zeker de eetlust kunnen bederven.

 

Alvast eet smakelijk!!!

 

 

Foto : Raymond Swaep

 






 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trammetje 8

  Ik ben woonachtig in een stad die voornamelijk bekend staat om diens uiterlijk van glas en staal. Als niets ontziende speren schieten torens van glas, staal en beton de lucht in. Toch heeft mijn stad oude wijken waar de geschiedenis nog voelbaar en zichtbaar is. Een van die wijken is het Oude Noorden. Deze wijk is gelegen tussen de Noordsingel, de Bergweg, Noorderkanaalweg, Soetendaalsekade, Zwaanshals, Zwaanshalskade en de Zaagmolenkade. Een nauwe stadswijk omringd door een gordel van groen langs de Rotte en de Noordsingel. E r is iets met deze wijk. Als er afscheid wordt genomen van de zomer en de dagen korter en korter worden gebeuren er dingen die niet te begrijpen zijn. Mensen die het hebben meegemaakt en het hebben proberen te verklaren zijn volkomen krankzinnig naar het gekkenhuis afgevoerd. Hoewel ik zelf nooit getuige ben geweest van vreemde gebeurtenissen kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Vooral als ik tegen zonsondergang op één van mijn lievelingsplekken sta: op de

Dat is dan vijfentwintig cent.

    Ik loop richting de Coolvest, draai me om en kijk de Raamstraat in. Nog een paar weken en dan wordt de Zandstraatbuurt gesloopt. Eindelijk heeft Burgemeester Zimmerman dan zijn zin gekregen. De paupers zullen als ratten uit hun holen verjaagd worden. De krotten worden gesloopt en een nieuw stadhuis en modern postkantoor zullen ervoor in de plaats verschijnen. Er moet een stadsboulevard van allure komen. Het zal mij benieuwen. Wat zal ik de wijk gaan missen. Ontelbare uren heb ik er in de groezelige bierhuizen doorgebracht met een glas donker bier in mijn hand en een pak kaarten in mijn binnenzak. Het leven hier ligt mijlenver van dat van mij aan de Leuvehaven. De wereld van de Zandstraatbuurt, de wereld van de sloebers, alcoholisten, souteneurs, hoeren en ander gespuis. Ik veracht ze, maar oh wat heb ik ze nodig om me goed te voelen. Het geluk heeft me toegelachen  vanavond  tijdens het kaarten. Minstens vijfentwintig guldens rammelen in mijn zak. De laatste partij hebben ze me mo

Schipper mag ik overvaren?

  “Twee keer een overtocht, dat is dan samen zeven euro en vijftig cent mijnheer.“ “ Zeven euro vijftig voor twee tickets mijnheer.“ “ Euh….Sorry? Wat? “ “Voor de overtocht. Zeven euro vijftig.“ “Ja natuurlijk. Hier. Ik was even aan het dagdromen.“ “Zijn we weer op aarde eenzame fietser?,“ hoor ik achter me. Ik draai me om en kijk in het lachende gezicht van Ome Beertje. Op zijn blakende hoofd zit een pet van Sankt Pauli. “Je zat zeker weer in een andere dimensie,“ grijnst hij. “Een soort van Ome Beertje hahaha." Ome Beertje is mijn grote vriend. We kennen elkaar al zo lang dat we eigenlijk niet meer weten wanneer we in elkaars leven zijn verschenen. We hebben dezelfde humor en houden beide van contempleren. Ome Beertje beheerst het contempleren tot in de finesses en heeft mij er veel over geleerd. “De mens is een dwaasheid “ zeggen we altijd. “De mens wil altijd meer, maar meer is niet altijd beter.“ zeggen we ook vaak. Ondanks het feit dat de mensen steeds maar o