Doorgaan naar hoofdcontent

Het kerstdiner




We zitten weer in de mooiste periode van het jaar. De dagen zijn kort en guur en de huizen en straten zijn vergeven van sfeerverhogende kerstlichten. Nog twee en een halve week en dan vieren we de geboorte van de Gezalfde. Over deze twee dagen wil ik het even met u hebben. Niet speciaal over de Gezalfde, maar over het kerstdiner. Het kerstdiner is voor veel mensen het hoogtepunt, maar voor nog meer mensen het dieptepunt van het jaar. In juni krijgen ze bij het idee alleen al rode vlekken in de nek. Wees gerust. Ik neem u dit jaar bij de hand zodat uw kerstdiner dit jaar een grandioos succes gaat worden. 

We kennen ze allemaal wel, de klassieke kerstgerechten. Ik denk dan aan Beef Wellington, gestoofde eendenbout, met appels en kastanjes volgestouwde kalkoen, gemarineerde zalm, garnalencocktail, varkenshaas, rollade, tutti frutti, ossenhaas, pasteitjes, paling in het groen, chocolademousse en ga zo maar door. Prachtige gerechten die echter ook veel voorbereiding en stress veroorzaken. We gaan het dit jaar anders doen, simpeler met vooral minder stress. De kerstdagen moeten nochtans toch een feest gaan worden. Zet die doemgedachten opzij en ga genieten van de voorbereiding. En ach, die vermaledijde schoonmoeder die komt, die valt toch best wel mee. Voer het besje twee mokken dubbel getrokken advocaat en ze is als was in je handen.

Geen klassiek kerstdiner dit jaar, maar exotisch. Ik heb voor u gekozen uit een van de verrukkelijkste keukens ter wereld, de Indiase keuken. Deze keuken staat bekend om het brede scala aan smaken en de pittigheid. Vooral dat laatste kan u gedurende het ganse jaar veel plezier opleveren. U heeft ze vast ook wel in uw vriendenkring, van die witmensen die bij elke gelegenheid op de praatstoel zitten en oreren dat ze zo cosmopolitisch zijn en de hele wereld rond eten. Ik zou ze een keer uitnodigen en ze een hele pittige curry serveren. U koopt dan geen laffe curry pasta uit de supermarkt maar de echte bij de toko. Ik doe dat ook altijd en als ik de toko binnenloop dan begint Pradeep achter de counter al te glimlachen en pakt een paar potten hete curry, cocosmelk en citroengras voor me uit de schappen. Niks cosmopolitische prietpraat bij mij. Pradeep en ik hebben voldoende aan onze lichaamstaal.

De witmensen die u heeft uitgenodigd serveert u de heetste curry die u zich maar kunt bedenken. Bij het dekken van de tafel bent u toevallig net “ vergeten “ de waterglazen te vullen. De eerste hap is het mooist. De tranen schieten in hun ogen, er komen vreemde geluiden uit het keeltje en van een echt witmens kun je niet meer spreken door dat rood aangeslagen hoofd. Ze kunnen echter geen krimp geven aangezien ze cosmopolitisch zijn en niet van hun voetstuk mogen vallen.

Terug naar het kerstdiner. Ik heb voor u enkele ingrediënten op een rij gezet. Bestudeer deze nauwgezet en probeer er een structuur in aan te brengen. Onder het lijstje staat een bereidingswijze. Veel succes en ik wens u alvast een heel fijn kerstdiner!


·        Djahé
·        Gulu djawa
·        Djintan
·        Kemirinoten
·        Djeruk Perut
·        Kentjoer
·        Ketoembar
·        Kunjit
·        Laos
·        Lombok
·        Trassi
·        Sereh
·        Ghee
·        Kardemom
·        Kalonji
·        Koriander
·        Mosterdzaad
·        Komijn
·        Varad
·        Urhad dal
·        Rozewater
·        Linzen
·        Kip
·        Rund
·        Lam
·        Vis
·        Spinazie
·        Cocosmelk
·        Koriander
·        Kikkererwten
·        Kuave
·        Rijst
·        Gee
·        Fenegiek
·        Mung dal
·        Urid dal
·        Toor dal
·        Chana dal
·        Curd
·        Dosa
·        Chutney
·        Yoghurt
·        Puri badji
·        Bloemkool
·        Ui
·        Wortel
·        Besanmeel
·        Chilipoeder
·        Aubergine
·        Knoflook
·        Kruidnagel
·        Anijszaad
·        Venkel
·        Gemberwortel
·        Garam masala
·        Wei
·        Citroen
·        Tomaten
·        Paprika rood
·        Paprika geel
·        Kaneelstokje
·        Sperziebonen
·        Aardappelen
·        Eieren
·        Doperwten
·        Saffraan
·        Tamarinde pulp
·        Kokosnoot
·        Chanadahl
·        Asafoetida
·        Mango
·        Bananen

 

Bereidingswijze : Schaf een wok aan met een diameter van anderhalve meter. Giet twee liter wokolie in de wok en laat deze bloedverziekend heet worden. Gooi de hele bende ingrediënten in de wok en ga ongeveer tien minuten wokken. Mocht u de kracht hier niet voor hebben dan kunt u de ingrediënten omwokken met een schep. Zet na tien minuten de wok afgedekt in de tuin op een bed van smeulend hout. Laat de bende nu achttien uur smeulen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Mocht u geen tuin hebben dan raad ik u aan met de wok naar het Kralingse Bos te gaan. Het lijkt me verstandig dat u in dit geval een aanhanger van Pak 'n Bak huurt zodat u niet onder de brandblaren en met verschroeide haren in het Kralingse Bos arriveert. Dit zou de pret en zeker de eetlust kunnen bederven.

 

Alvast eet smakelijk!!!

 

 

Foto : Raymond Swaep

 






 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Trammetje 8

  Ik ben woonachtig in een stad die voornamelijk bekend staat om diens uiterlijk van glas en staal. Als niets ontziende speren schieten torens van glas, staal en beton de lucht in. Toch heeft mijn stad oude wijken waar de geschiedenis nog voelbaar en zichtbaar is. Een van die wijken is het Oude Noorden. Deze wijk is gelegen tussen de Noordsingel, de Bergweg, Noorderkanaalweg, Soetendaalsekade, Zwaanshals, Zwaanshalskade en de Zaagmolenkade. Een nauwe stadswijk omringd door een gordel van groen langs de Rotte en de Noordsingel. E r is iets met deze wijk. Als er afscheid wordt genomen van de zomer en de dagen korter en korter worden gebeuren er dingen die niet te begrijpen zijn. Mensen die het hebben meegemaakt en het hebben proberen te verklaren zijn volkomen krankzinnig naar het gekkenhuis afgevoerd. Hoewel ik zelf nooit getuige ben geweest van vreemde gebeurtenissen kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Vooral als ik tegen zonsondergang op één van mijn lievelingsplekken sta: op...

De Vieze Mensen

Elk jaar zie ik weer met angst en beven de zomer tegemoet. Ik haat de zomer. Het is vaak warm, droog en licht en ik hou meer van kou, vocht en donker. Ik ben dat oeverloze gezwam als de zon weer een paar dagen schijnt in de zomer ook zo zat.   ´ Lekker weer zeg.´ ´ Zeker! Het is genieten. ´ ´Heerlijk dadelijk terrasje pakken met een lekker glaasje wijn erbij. ´ ´Morgen lekker naar het strand. ´ ´Ik was er zo aan toe. ´ ‘ Van die regen word je maar sombertjes. ‘ ‘ We hebben dit wel verdiend. ‘ Mijn angst voor de zomer komt   ook door de gedragsverandering bij veel mensen. Als een ontpopte rups gooien ze bij een temperatuurtje van vijfentwintig graden of meer de kleding van zich af. Tijdens mijn vele fietstochtjes boven de vijfentwintig graden zie ik ze aan alle kanten tevoorschijn komen, de half blote mensen,………..de Vieze Mensen. Ik zet een paar situaties voor u op een rij waarbij het ontmoeten van Vieze Mensen gegarandeerd is. Pleziervaart...

De Lage Landen

  Ik ben woonachtig in de Lage Landen. Dit gebied is gelegen in het uiterste noordwesten van Europa. De Lage Landen wordt door de Fransen Les Pays Bas genoemd en dat bevreemdt me aangezien het gebied hoog in het Avondland gelegen is. Een andere benaming voor het gebied is Nederland waarbij het woord neder verwijst naar laag. Ook zo'n vreemde gewaarwording. Woorden schieten tekort om de schoonheid van Nederland – de Lage Landen, ingesloten door de Noordzee en de Atlantische oceaan en in het zuiden grenzend aan Engeland, te omschrijven, maar ik zal het toch proberen. Taalkundig heeft het land een meervoud en een enkelvoud, om het even hoe u het wilt gebruiken. Ik woon in de Lage Landen in de Lage Landen, maar als u vindt dat ik in Het Lage Land in de Lage landen woon dan is dat uw goed recht. Nederland heeft een indrukwekkende kustlijn die laveert tussen ruig en pittoresk. De Lage Landen zijn bergachtig en hebben alleen in het midden een wat vlakkere strook. Hier zijn de twee grootst...