We zitten weer in de mooiste periode van het jaar. De dagen zijn kort en guur en de huizen en straten zijn vergeven van sfeerverhogende kerstlichten. Nog twee en een halve week en dan vieren we de geboorte van de Gezalfde. Over deze twee dagen wil ik het even met u hebben. Niet speciaal over de Gezalfde, maar over het kerstdiner. Het kerstdiner is voor veel mensen het hoogtepunt, maar voor nog meer mensen het dieptepunt van het jaar. In juni krijgen ze bij het idee alleen al rode vlekken in de nek. Wees gerust. Ik neem u dit jaar bij de hand zodat uw kerstdiner dit jaar een grandioos succes gaat worden.
We kennen ze allemaal wel, de klassieke kerstgerechten. Ik
denk dan aan Beef Wellington, gestoofde eendenbout, met appels en kastanjes
volgestouwde kalkoen, gemarineerde zalm, garnalencocktail, varkenshaas,
rollade, tutti frutti, ossenhaas, pasteitjes, paling in het groen,
chocolademousse en ga zo maar door. Prachtige gerechten die echter ook veel
voorbereiding en stress veroorzaken. We gaan het dit jaar anders doen, simpeler
met vooral minder stress. De kerstdagen moeten nochtans toch een feest gaan
worden. Zet die doemgedachten opzij en ga genieten van de voorbereiding. En ach,
die vermaledijde schoonmoeder die komt, die valt toch best wel mee. Voer het
besje twee mokken dubbel getrokken advocaat en ze is als was in je handen.
Geen klassiek kerstdiner dit jaar, maar exotisch. Ik heb voor u gekozen uit een van de verrukkelijkste keukens ter wereld, de Indiase keuken. Deze keuken staat bekend om het brede scala aan smaken en de pittigheid. Vooral dat laatste kan u gedurende het ganse jaar veel plezier opleveren. U heeft ze vast ook wel in uw vriendenkring, van die witmensen die bij elke gelegenheid op de praatstoel zitten en oreren dat ze zo cosmopolitisch zijn en de hele wereld rond eten. Ik zou ze een keer uitnodigen en ze een hele pittige curry serveren. U koopt dan geen laffe curry pasta uit de supermarkt maar de echte bij de toko. Ik doe dat ook altijd en als ik de toko binnenloop dan begint Pradeep achter de counter al te glimlachen en pakt een paar potten hete curry, cocosmelk en citroengras voor me uit de schappen. Niks cosmopolitische prietpraat bij mij. Pradeep en ik hebben voldoende aan onze lichaamstaal.
De witmensen die u heeft uitgenodigd serveert u de heetste
curry die u zich maar kunt bedenken. Bij het dekken van de tafel bent u
toevallig net “ vergeten “ de waterglazen te vullen. De eerste hap is het
mooist. De tranen schieten in hun ogen, er komen vreemde geluiden uit het
keeltje en van een echt witmens kun je niet meer spreken door dat rood
aangeslagen hoofd. Ze kunnen echter geen krimp geven aangezien ze cosmopolitisch
zijn en niet van hun voetstuk mogen vallen.
Terug naar het kerstdiner. Ik heb voor u enkele ingrediënten op een rij gezet. Bestudeer deze nauwgezet en probeer er een structuur in aan te brengen. Onder het lijstje staat een bereidingswijze. Veel succes en ik wens u alvast een heel fijn kerstdiner!
·
Djahé
·
Gulu djawa
·
Djintan
·
Kemirinoten
·
Djeruk Perut
·
Kentjoer
·
Ketoembar
·
Kunjit
·
Laos
·
Lombok
·
Trassi
·
Sereh
·
Ghee
·
Kardemom
·
Kalonji
·
Koriander
·
Mosterdzaad
·
Komijn
·
Varad
·
Urhad dal
·
Rozewater
·
Linzen
·
Kip
·
Rund
·
Lam
·
Vis
·
Spinazie
·
Cocosmelk
·
Koriander
·
Kikkererwten
·
Kuave
·
Rijst
·
Gee
·
Fenegiek
·
Mung dal
·
Urid dal
·
Toor dal
·
Chana dal
·
Curd
·
Dosa
·
Chutney
·
Yoghurt
·
Puri badji
·
Bloemkool
·
Ui
·
Wortel
·
Besanmeel
·
Chilipoeder
·
Aubergine
·
Knoflook
·
Kruidnagel
·
Anijszaad
·
Venkel
·
Gemberwortel
·
Garam masala
·
Wei
·
Citroen
·
Tomaten
·
Paprika rood
·
Paprika geel
·
Kaneelstokje
·
Sperziebonen
·
Aardappelen
·
Eieren
·
Doperwten
·
Saffraan
·
Tamarinde pulp
·
Kokosnoot
·
Chanadahl
·
Asafoetida
·
Mango
·
Bananen
Bereidingswijze : Schaf een wok aan met een diameter van anderhalve
meter. Giet twee liter wokolie in de wok en laat deze bloedverziekend heet worden.
Gooi de hele bende ingrediënten in de wok en ga ongeveer tien minuten wokken. Mocht u de
kracht hier niet voor hebben dan kunt u de ingrediënten omwokken met een schep.
Zet na tien minuten de wok afgedekt in de tuin op een bed van smeulend hout.
Laat de bende nu achttien uur smeulen zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Mocht u geen tuin hebben dan raad ik u aan met de wok naar het Kralingse Bos te
gaan. Het lijkt me verstandig dat u in dit geval een aanhanger van Pak 'n Bak
huurt zodat u niet onder de brandblaren en met verschroeide haren in het
Kralingse Bos arriveert. Dit zou de pret en zeker de eetlust kunnen bederven.
Alvast eet smakelijk!!!
Foto : Raymond Swaep
Reacties
Een reactie posten